Naar een gemeenschappelijk doel voor Ethias

Think BBDO ontwikkelde voor de Belgische verzekeringsmaatschappij Ethias een purpose statement en brandmanifest. Een belangrijke stap vooruit voor een merk met een duidelijk maatschappelijk engagement.

Naar een gemeenschappelijk doel voor Ethias

Ethias is een van oorsprong Belgische verzekeringsmaatschappij en vandaag één van de grootste verzekeraars in België. De maatschappij ontstond in 1919 vanuit de mutualistische gedachte en staat vandaag onder publiek aandeelhouderschap van onder meer de Belgische Staat en het Vlaams en Waals Gewest.

Ethias heeft sinds haar oprichting een uitgesproken maatschappelijk engagement. Dit laat zich onder meer voelen in de humane waarden (de ‘h’ in Ethias) van de maatschappij en haar menselijke aanpak.

Doorheen de laatste jaren legde Ethias al een bedrijfsstrategie, een missie en visie, en interne waarden voor de organisatie vast. Het ontbrak Ethias evenwel nog aan een gemeenschappelijk en hoger doel voor de maatschappij: een brand purpose.

Het traject

Think BBDO begon zijn samenwerking met Ethias met een diepteonderzoek naar de geschiedenis, de bedrijfscultuur, het imago en een concurrentieanalyse van de verzekeringsmaatschappij.

Daarop volgde een reeks van 28 diepte-interviews met diverse stakeholders van de maatschappij om het DNA van Ethias te doorgronden. Onder meer de raad van bestuur en het directiecomité van Ethias, journalisten, klanten en beleidsmakers namen deel aan deze gesprekken.

Strategisch inzicht

Het onderzoek van Think BBDO en de interviews leverden twee belangrijke strategische inzichten op: Ethias onderscheidt zich op de markt met zijn menselijke aanpak en met zijn Belgische roots.

In verschillende cocreatieworkshops met vertegenwoordigers van Ethias werden deze inzichten vertaald naar een nieuwe brand purpose voor de maatschappij: “Samen mens durven zijn”. Deze purpose werd ook uitgeschreven in een manifest van één pagina.

Think BBDO ontwikkelde ook een communicatie- en lanceringsplan voor de nieuwe brand purpose van Ethias. De verzekeringsmaatschappij koos in 2021 voor wielerfenomeen Wout Van Aert als ambassadeur van het merk én als belichaming van haar nieuwe purpose. In 2022 resulteerde dit in een nationale marketingcampagne, in samenwerking met het bureau Sirfish . Think BBDO stond mee in voor een geslaagde PR-actie met coverage over de campagne in onder meer Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

Branding, Corporate communicatie

Laat van je horen

Contacteer ons