Fons Van Dyck

Head of Think BBDO – Brand Strategy Director

Think-BBDO-Fons

Fons Van Dyck staat al ruim 15 jaar aan het hoofd van Think BBDO, onderdeel van het wereldwijde communicatienetwerk BBDO.

Hij adviseert merken en organisaties (ook non-profit en overheid) op het gebied van merk- en communicatiestrategie, positionering, branding en re-branding, corporate reputatie, stakeholder-strategie, crisiscommunicatie en place branding.

Fons doceert aan de Vrije Universiteit Brussel de vakken Merkstrategie en Marketingcommunicatie. Deze disciplines situeren zich op het snijpunt van economie en maatschappij, met veel aandacht voor kritische reflectie.

Hij is ook auteur van meerdere succesvolle boeken. Zijn boek ‘Het merk mens: consumenten grijpen de macht’ (2008) werd in Nederland bekroond met de PIM-prijs voor het meest vernieuwende marketingboek. Hij schreef ook ‘De kracht van wit’ (2009), over de impact van de financiële crisis op het gedrag van consumenten en de gevolgen voor merken. In ‘Reclame: dood of levend’ (2013) boog hij zich over de toekomst van reclame in een digitaal tijdperk. Het boek verscheen ook in het Engels, als ‘Advertising Transformed’ (2014) en werd vertaald in het Turks en Thaïs.

In zijn meest recente boek ‘De onsterfelijke onderneming’ (2019) boog Fons zich over de vraag hoe ondernemingen en hun merken kunnen overleven op de lange termijn in disruptieve tijden. Het boek vertaalt het succesverhaal van 40 jaar Apple naar algemeen toepasbare principes voor elke onderneming en organisatie. Topondernemers uit de Lage Landen laten de lezer exclusief meekijken in hun succesformule. Technologieguru en auteur Peter Hinssen bestempelde het manuscript in preview alvast als een magnum opus.

Professioneel heeft Fons ruime ervaring in politieke marketing en communicatie (1991-1996). Hij was ook een van de pioniers van Telenet en tekende als communicatiedirecteur voor het iconische Telenet-merk (1996-2001).

Fons doctoreerde in 2016 in de Media- en Communicatiestudies aan de Vrije Universiteit Brussel. In zijn doctoraatsthesis met de titel ‘The longevity of brands’ onderzocht Fons de voorwaarden die merken moeten vervullen om op lange termijn te overleven. Hij behandelde daarbij in detail de geschiedenis van het merk Apple.

In 2009 verkoos Stichting Marketing in België (nu BAM) hem tot Master Marketer. Hij is ook een veelgevraagd spreker in de media en spreekt voor organisaties in profit en non-profitsector over thema’s zoals merken, strategie, media en communicatie.

  • Doctor Media- en Communicatiestudies – Vrije Universiteit Brussel
  • Licentiaat politieke en sociale wetenschappen – KU Leuven
  • Marketing et gestion commerciale – Institut Supérieur de Commerce St-Louis

Waar een wil is, is een weg

5 vragen aan Fons

  • Wat is jouw love brand? Nelson Mandela
  • Wat is jouw lievelingsplek om te ontspannen? A walk in the park
  • Wat is jouw guilty pleasure? Jaren ‘60-‘70 originele radioprogramma’s vanaf schepen op de Noordzee (Veronica, RNI, Caroline)
  • En je lievelingskeuken? Home made
  • Wat staat op er nog op jouw bucketlist? Een reis naar Mars.

Laat van je horen

Contacteer ons