Purpose: wat is de bestaansreden van jouw organisatie?

In 2019 maakte de Business Roundtable een opvallend statement. Deze club van 181 CEO’s van grote Amerikaanse bedrijven – waaronder Apple, Amazon en JPMorgan – brak met het traditionele ‘aandeelhouders eerst-principe’. In de 21e eeuw beperkt de bestaansreden – de purpose – van een bedrijf zich niet langer tot winst, zo luidde het. Vanaf nu dienen bedrijven de belangen van al hun stakeholders. Dus ook die van klanten, medewerkers, leveranciers en de maatschappij. 

Vanaf nu dienen bedrijven de belangen van al hun stakeholders.

De purpose van een bedrijf of organisatie wordt zo een fundamentele bouwsteen van het merk.

  • Waarom bestaan we? 
  • Wat is onze rol als we een betere maatschappij willen creëren? 
  • Wat is het hoger doel dat onze medewerkers drijft om elke dag het beste van zichzelf te geven? 
  • Waarom voelen onze klanten zich met ons verbonden

Purpose: een leidend principe

De purpose van je organisatie is een hoger doel, een leidend principe. Anders dan een strategie of een missie. Het is de zogenaamde North Star van de organisatie, met een langere levensduur: een purpose kan 100 jaar lang onveranderd blijven. Helemaal anders dan bedrijfsdoelstellingen, die steeds kunnen en moeten veranderen.

Duidelijke purpose? Klaar voor de toekomst!

Bij Think BBDO geloven we dat organisaties en merken met een duidelijke purpose klaar zijn voor de toekomst. Een toekomst waarin het maatschappelijk belang hoog op de agenda staat. En waarin de buitenwereld steeds meer verwacht dat bedrijven en organisaties zich verantwoord gedragen. Het kan hierbij gaan over aandacht voor het milieu en het klimaat, maar ook – door de wake-upcall van het coronavirus – over de gezondheid van medewerkers, consumenten en burgers.

Een purpose ontstaat niet in de ivoren toren van een bestuurskamer of een marketingafdeling, maar wel door je oor te luisteren te leggen in de échte wereld.

Samen een merkversterkende purpose vastleggen

Elke purpose moet differentiëren, geloofwaardig zijn en waarde creëren voor alle stakeholders. Het resultaat is een sterker merk, dat duidelijker communiceert en interne en externe stakeholders inspireert.

Think BBDO ontwikkelde een interactieve methodologie om samen met alle interne en externe stakeholders de purpose van een organisatie te formuleren. 

We bekijken de trends en context, blikken terug op de geschiedenis van de organisatie en houden rekening met de doelstellingen voor de toekomst. 

Ook jouw organisatie heeft een purpose nodig.

Contacteer ons